Hallonsmulpaj.

20130623-081033.jpg

Ingredienser

Pajskal
4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
en nypa salt
150 g smör, kallt och tärnat
1 ägg
ev. en skvätt vatten

Fyllning
500 g frysta hallon
2 3/4 dl strösocker
0.5 dl vetemjöl
1 citron, rivet skal
0.5 dl hallonsylt

Smulor
50 g smör, smält
1.5 dl havregryn
0.5 dl strösocker
1 msk vetemjöl
en nypa salt
1 ägg till pensling

Vaniljsås
4 stora äggulor (5st små)
1 dl strösocker
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 vaniljstång, skårad

Gör så här
Pajskal
Häll vetemjöl, florsocker och salt i en matberedare. Fördela det tärnade smöret ovanpå och pulsera tills du fått smulor i ärtstorlek.
Tillsätt ägget och kör tills degen precis kommit samman. Tillsätt ev. en skvätt vatten om degen inte går ihop.
Plasta in degen i plastfilm och lägg i kylen i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Kavla ut degen till ca 3 mm tjock. Jag använder mig av en lite djupare 26 cm form, men en vanlig pajform går utmärkt. Fördela den utkavlade degen i formen.

Fyllning
Blanda alla ingredienserna till fyllningen i en skål och häll i pajskalet.

Smulor
Smält smöret till smulorna och tillsätt havregryn, strösocker, vetemjöl och smaka av med en gnutta salt. Strö smulorna över pajen.

Antingen vik in kanterna eller skär av om du vill ha en renare kant. Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 45-50 minuter.
Medan pajen gräddas, gör vaniljsåsen.

Vaniljsås
Vispa äggulor och strösocker vitt och pösigt.
Koka upp grädde, mjölk och vaniljstång plus frön. Häll gräddmjölken över äggblandningen, lite i taget under omrörning så att gulorna tempereras.
Häll över såsen i kastrullen igen och sjud på svag värme tills såsen tjocknat något. Såsen får inte koka, då kan den spricka.
Sila och ställ kallt med lite bakplåtspapper eller plastfilm över så att det inte bildas en hinna.
Låt pajen svalna ordentligt så den hinner sätta sig.

Servera med hemkokt vaniljsås och njut!

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s