Sylta och safta.

Jordgubbssylt med basilika

ca 30min

20130712-011444.jpg

Ingredienser
1 kruka(or) basilika
2 l jordgubbar, Ca 1 Kg
5 dl syltsocker

Tillagning
1. Koka upp vatten i en kastrull. Doppa basilikakvistarna hastigt i det heta vattnet och sedan direkt i iskallt vatten. (På så vis behåller de sin gröna färg.)
2. Rensa och skölj jordgubbarna. Varva bär och socker i en gryta och hetta upp långsamt. Koka på svag värme utan lock i ca 15 minuter. Skaka grytan emellanåt så att bär och socker blandas, men rör inte.
3. Skumma.
4. Strimla basilikabladen och tillsätt dessa. Rör om försiktigt och häll upp sylten på varma, steriliserade burkar. Förslut, låt svalna och förvara kallt.

Hjortronsylt

ca 2 tim. 0min

20130712-011809.jpg

Ingredienser
1 kg hjortron
500 gram syltsocker, eller strösocker

Tillagning
Recept för 1 burk hjortronsylt:

Blanda hjortron och socker i en kastrull. Låt bären stå och safta sig någon timme under lock. Koka upp bären försiktigt och koka därefter kraftigt 2-3 minuter.

Syltsocker innehåller pektin, som gör sylten fastare, och konserveringsmedel, som förlänger hållbarheten. Använder du vanligt strösocker blir sylten lite rinnigare men lika god. Du kan då förlänga hållbarheten genom att tillsätta konserveringsmedel. Det ska tillsättas när du kokat klart sylten, eftersom det inte tål kokning. På förpackningen finner du anvisningar.

Häll upp hjotronsylten i väl rengjorda, varma burkar och förslut direkt. Förvara svalt.

Drottninssylt
ca 30min

20130712-012116.jpg

Ingredienser
1 l hallon, (500 gram)
5 dl blåbär, (250 gram)
500 gram syltsocker

Tillagning
Du kan använda vanligt strösocker också, men syltsocker gör sylten fastare.

Recept till 1 liter färdig sylt:

Koka upp 1 liter hallon och 5 dl blåbär med syltsocker i en kastrull. Koka under omrörning i 5 minuter. Skumma med hålslev.

Häll upp drottningsylten i väl rengjorda, varma burkar och förslut direkt. Förvara svalt.

Blandsaft på bär
ca 1 tim. 0min

20130712-012408.jpg

Ingredienser
2 l bär, blandade
6 dl vatten
6 dl strösocker, per liter avrunnen saft

Tillagning
Saft kan göras på de flesta bärsorter: blåbär, hallon, jordgubbar, körsbär, plommon, krusbär, svarta- röda och vita vinbär… Godast blir att blanda: Testa att koka saft på största delen svarta vinbär/körsbär, blandat med röda vinbär och hallon.

Recept till 1,5 liter färdig saft:

Rensa och skölj 2 liter bär. Koka upp med 6 dl vatten i en rymlig gryta. Låt sjuda i 10 minuter. Mosa bären mot grytans kant med en slev. Häll upp i silduk och låt rinna av i 30 minuter. Diska grytan noga.
Mät upp saften och häll tillbaka i grytan. Tillsätt 6 dl strösocker per liter avrunnen saft. Koka upp och sjud i 10 minuter. Skumma med hålslev.

Häll upp saften på väl rengjorda flaskor och förslut direkt. Förvara svalt.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s