Vegetarisk gourmetlasagne.

 

Antal portioner: 4

Ingredienser

 

12 lasagneplattor

1 dl riven gratängost

Grönsakssås:

1 gul lök

6 vitlöksklyftor

1 morot

1 aubergine

400 g färsk blandad svamp

olja att steka i

600 g krossade tomater

4 dl tomatjuice

1 kvist rosmarin

2 lagerblad

3 kvistar timjan

1 1/2 msk honung

Ostsås:

6 dl mjölk

2 dl grädde

50 g smör

1 dl vetemjöl

2 dl riven ost

salt och malen svartpeppar

Gör så här

 

1. Grönsakssås: Skala lök, vitlök och morot och finhacka dem var för sig. Skölj, ansa och dela auberginen i bitar. Finhacka bitarna. Hacka även svampen ytterst fint. Fräs lök och vitlök gyllene i olja och lägg över i en stor kastrull. Fräs morot och auberginehacket var för sig i olja och lägg över i kastrullen. Häll i krossade tomater och tomatjuice. Tillsätt rosmarin, lagerblad, timjan och honung. Koka upp och sjud på svag värme i 15–20 minuter så att såsen tjocknar och smakerna går ihop.

 

2. Ostsås: Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Smält smöret i en annan stor kastrull. Ta av från värmen, blanda ner mjölet och vispa det till en jämn redning. Sätt tillbaka på värmen och spä med den kokta mjölken, lite i taget och under ständig vispning. Koka upp såsen och låt den koka minst 5 minuter. Tillsätt den rivna osten mot slutet, rör om och krydda med salt och peppar.

 

3. Sätt ugnen på 175 ° och smörj en ugnssäker form med olja. Varva ostsåsen med grönsaksröran och lasagneplattorna i formen. Toppa med ett lager sås och riven ost. Grädda i ugnen i 30–35 minuter eller tills lasagneplattorna är mjuka (känn efter med en kniv).

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s