Boktipset. Zen och konsten att älska av Brenda Shoshanna.

9789127097742_200_zen-och-konsten-att-alska

Jag måste slå ett slag för Brenda Shoshannas fantastiska bok om zen och konsten att öppna sig för kärleken. Brenda Shoshanna menar att vi genom zenmeditation kan uppnå ett helt nytt sätt att hantera våra nära relationer och tömma medvetandet på alla störande moment som kan distrahera oss, släppa kontrollen och öppna våra sinnen.

Det är inte lätt att bryta gamla mönster. Det första steget, menar Shoshanna, är att bli fullt närvarande i nuet. Zen handlar om en koncentration på det vardagliga. Därför läggs stor vikt vid grundläggande övningar som att sitta stilla på kudden, att fokusera uppmärksamheten på andetagen och att låta tankarna komma och gå utan att ingripa. Att på detta sätt bara ge akt på det som händer är ett mycket kraftfullt verktyg.

Kärnan i alla zenövningar är att återvända till grunden. Innan vi väljer en viss färdriktning, måste vi veta varifrån vi kommer. När vi återvänder till den kärlek som bär upp allt, kan saker och ting träda fram för oss med en helt ny klarhet. Men det kräver tålamod. Att öva sig i denna konst är zens väg till verklig förvandling.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s