Gör eget godis åt din hund.

20140124-213249.jpg

Det går åt hundgodis när jag å Amy är ute på promenad och Amy springer på egen tass. Kommandot ”godis” funkar ypperligt bra på inkallning (Tack Majvor för tipset). Så funderar jag om det inte går att baka eget hundgodis, och mycket riktigt hittar jag recept på det.

Hundkex med kycklingbuljong
4,7 dl vetemjöl
1,5 dl majsmjöl
1,2 dl solroskärnor
2 msk majsolja
1,2 dl kycklingbuljong
2 ägg
0,5 dl mjölk
1 vispat ägg
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda vetemjöl, majsmjöl och hackade solroskärnor i en stor skål. Vispa ihop 2 ägg med mjölken. Tillsätt olja, buljong och äggblandning i mjölblandningen. Degen ska vara klibbfri. Låt stå 15 – 20 minuter. Kavla sedan ut degen på mjölat bakbord. Skär i rutor och pensla med det vispade ägget. Grädda i 25 – 35 minuter, tills kexen är gyllenbruna.

Vegetariska hundkex med ostsmak
3 dl vetemjöl – gärna grovmalet
1,5 dl riven ost
1,5 dl kokta ärtor eller morötter
220 gr margarin
mjölk
Blanda det rumstempererade margarinet med den rivna osten. Tillsätt ärtor eller morötter, den pressade vitlöken och mjölet. Ta så pass mycket mjölk att det går att forma massan till en rund boll. Ställ kallt i ca 1 timme. Forma bollen till längder på mjölat underlag och skär till lagom stora bitar. Baka i ugnen i ca 15 min. i 225°. Låt svalna.

Leverkex
6 dl grahamsmjöl
1,2 dl mjölkpulver
1 tsk salt
1 tsk socker
90 gr mjukt margarin
1 ägg
4 msk smulad kokt lever
1,2 dl vatten
Blanda samman ingredienserna och tillsätt 1,2 dl vatten. Knåda en liten stund. Kavla eller platta ut till ca 1 cm tjocklek och skär i tärningar. Grädda i ugnen i 175° i ca 30 min.

Inälvskex
Grisnjure, grishjärta eller grislever
5 – 6 kryddmått öljäst
8 – 10 krm vetegroddar
Vetemjöl (så mycket så att degen blir kladdfri)
1 – 1,5 dl olivolja eller annan olja
Vetekli
En liten skvätt filmjölk
En liten skvätt vatten
Koka inälvorna i ca 15 minuter. Kör inälvorna i mixer. Blanda alla ingredienser till en jämn smet. Smeten får ej vara kladdig. Sätt ugnen på 175 grader. Antingen rullar man små kulor eller stänger som man sedan klipper i små bitar. Grädda 10 – 15 minuter. Låt svalna.

Favoritkex
4 dl grovt rågmjöl
1 dl vetemjöl
1 dl rågkross
1 ägg
1,2 dl mjölkpulver
100 gr mjukt margarin eller smör
1 – 1,5 dl kokt mald lever (kan rivas på rivjärn eller köras i mixer)
1 – 1,5 dl rivna morötter
Blanda samman alla ingredienser. Knåda till en slät deg. Kavla ut på en bakplåt. Skär rutor av önskad storlek och sära dem något från varandra. Grädda i 45 – 60 minuter i 150 grader. Låt svalna på galler.

Hundkex med fil
7 dl filmjölk
3 dl keso
125 gr margarin
3 msk honung
½ tsk salt
1-2 liter vetemjöl
grovt vetekli
Blanda ingredienserna väl. Tillsätt så mycket vetekli att degen blir blank och lättarbetad. Baka ut till ca 1 cm tjocka längder. Skär längderna i 3-5 cm långa bitar. Grädda i 275° till kexen blivit ljusbrun. Torka efteråt i svag värme (c:a 100°) tills kexen känns lätta (c:a 2-3 timmar). Ju längre tid, desto hårdare kex.

Hundkex med leversmak
500 gr lever
1 st hjärta (kan uteslutas)
1 ägg
1 liter filmjölk
½ dl majsolja
1,5 dl vetekli
1,5 dl vetegroddar
1,5 dl riven ost
1, 5 dl majsmjöl
1-2 liter vetemjöl
Mal levern och ev. hjärta i köttkvarn tillsätt övriga ingredienser. Blanda i så pass mycket mjöl att du får en fast deg. Rulla till smala stänger (som finska pinnar). Baka i 250°C i c:a 8 min. Skär dem medan dem är varma till lagom stora bitar, c:a ½ cm. Torka på svag värme 50°C i c:a 4 timmar till de blivit ”torra” på ytan. När bitarna svalnat kan de frysas.

Torkad blodpudding
Blodpudding är ett nyttigt och billigt hundgodis, när det är tillagat kladdar det inte längre. Skär blodpuddingen i små bitar och lägg dem i en form med bakplåtspapper. Torka sedan blodpuddingen i ugnen på låg värme (ca 100 grader). Du kan torka från ca 30 minuter till ett par timmar beroende på hur torrt du vill ha ditt godis. Förvaras i påsar, en helt genomtorkad blodpudding behöver inte förvaras i kylskåp.

Läs mer: http://www.ettbraliv.nu/index.php/hemgjort-hundgodis#ixzz2rLlPFrOr

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s