Kokt lax med dillhollandaise.

20140206-231758.jpg

Låter som en start på helgen.

Servera fisken varm tillsammans med såsen, kokt potatis och en citronklyfta. Den här laxen kan även serveras kall. Laxen kokas då på samma sätt men får kallna i sitt spad.

Ingredienser
800 g färsk lax
Fond:
1 1/2 liter vatten
1 dl vitvinsvinäger
2 msk salt
5 krydd pepparkorn
2 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 morot
1 gul lök
några dillkvistar

Dillhollandaise:
100 g smör
2 äggulor
2 msk vatten
1 tsk pressad citron
salt och malen vitpeppar
1 knippa finhackad dill

Gör så här:
1.,Skala och skiva löken. Skala moroten och skiva den. Koka vattnet och lägg i lök, morot, salt, pepparkorn och lagerblad till fonden. Häll i vinägern och lägg i dillkvistarna. Låt koka i 15 minuter.

2. Lägg ner fisken, ta bort kastrullen från värmen och låt stå och dra på ett skärbräde av trä i 8-10 minuter.

3. Dillhollandaise
Smält smöret på svag värme. Blanda äggulor, citron och vatten i en kastrull (ej aluminium) och ställ i vattenbad, hett men inte kokande. Vispa kraftigt så blandningen tjocknar. Droppa i det smälta smöret lite i taget under kraftig vispning. Lämna kvar den vita bottensatsen. Krydda med salt och peppar och vispa ner dillen.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s