Italienskt surdegsbröd.

20140218-072917.jpg

Gör gärna dubbel sats av degen. Forma i så fall degen till fyra bröd och låt dem jäsa. Grädda två bröd och lägg de andra två bröden i kylskåp medan de första två gräddas. Receptet kommer från Bonniers kokbok.

INGREDIENSER
250 g vetesurdeg
650 g vetemjöl special, gärna stenmalet
340 g+35 g vatten
2.5 g jäst
2.5 tsk havssalt (17 g)
1 msk olivolja

GÖR SÅ HÄR
Lägg vetesurdeg och vetemjöl i hushållsmaskinens degbunke.

Vispa samman 340 g vatten och jäst.
Häll jästblandningen över mjölblandningen.

Knåda degen på lägsta hastighet i 12–13 minuter. Tillsätt saltet och knåda degen på högsta hastighet i 5–7 minuter.

Tillsätt 35 g vatten och kör maskinen tills degen blir elastisk.

Olja in en plastbunke.
Lägg ner degen och låt den jäsa till dubbel storlek, i 1.5-3 timmar, under lock i rumstemperatur.

Ta upp degen på mjölat bord och arbeta ut en del av degens luft.

Lägg tillbaka degen i plastbunken och låt jäsa i ytterligare 1.5-3 timmar.

Ta på nytt upp degen på mjölat bakbord och dela den i två lika stora bitar.

Försök behålla luften i degen och forma till två avlånga bröd.

Lägg dem på en väl mjölad handduk.
Låt jäsa under bakduk i ytterligare 1.5 timme.

Sätt ugnen på 250 grader och sätt samtidigt in en ugnsplåt.

För över bröden med en stekspade på den varma plåten som redan står i ugnen.

Spruta in lite vatten i ugnen med hjälp av en blomspruta.

Sänk värmen efter 5 minuter till 200 grader.

Öppna ugnsluckan en kort stund efter 20 minuter och upprepa ytterligare ett par gånger under gräddningstiden. Då blir ytan på brödet knaprig.

Grädda bröden i 45–50 minuter eller till en innertemperatur på 98 grader (mät med en digital stektermometer).

Låt bröden svalna på galler.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s