Vegabullar.

20140310-080245.jpg

Med sin speciella form är vegabullen en älskad klassiker. Här visar vi steg för steg hur du får till den rätta snitsen!

Vegabullar
ca 42 st
1 pkt jäst
4 dl mjölk, 37°
1/2 tsk salt
11/4 dl strösocker
1/2 tsk malen kardemumma
1 ägg
12–13 dl vetemjöl
150 g mjukt smör

Fyllning
200 g mjukt smör
11/4 dl rörsocker (alt strösocker)
1 msk malen kanel

Pensling och garnering
1 ägg
pärlsocker

Ugn 225–250°

Gör så här
1. Smula ner jästen i en skål. Rör ut den i mjölken. Tillsätt salt, socker, kardemumma och ägg.

2. Rör i ca hälften av mjölet. Tillsätt det riktigt mjuka smöret klickvis. Tillsätt resten av mjölet, men spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under duk i 1–11/2 tim. Rör samman ingredienserna till fyllningen.

3. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till ca 30×50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop till en rulle.

4. Skär varje rulle i ca 21 st 2–3 cm breda bitar.

5. Tryck till bullarna på mitten med skaftet av en sked eller kniv.

6. Lägg bullarna på plåt med bakpapper och låt jäsa under duk ca 40 min. Pensla med lätt uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 8 min.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s