Prinsesstårta.

20140604-063642-23802884.jpg

SAFTIG SOCKERKAKA

225 g smör, rumstempererat
2.5 dl strösocker
3 st ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

TILL FORMEN

smör
ströbröd

VANILJKRÄM

1 st vaniljstång
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 st äggulor
0.75 dl vit sirap
1 msk Maizena majsstärkelse
3 st gelatinblad

MARSIPAN

500 g mandelmassa
3 dl florsocker
0.5 dl vit sirap
Hushållsfärg
FYLLNING

4 dl vispgrädde
1.5 dl hallon- eller jordgubbssylt
Florsocker

Gör så här

Sockerkaka
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en kakform 22-24 cm i diameter.
Vispa smör och socker luftigt.
Rör ner äggen, ett i sänder, i smeten.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten.
Fördela i formen och jämna till den med en slickepott.
Baka i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Prova med en sticka att den är klar.
Låt svalna lite i sin form och stjälp sedan upp den och låt svalna helt.

Vaniljkräm
Halvera och skrapa ur vaniljstången.
Lägg både stång och frön i en kastrull.
Tillsätt resten av ingredienserna till vaniljkrämen utom gelatinbladen.
Vispa ihop allt och sjud på svag värme under omrörning tills första bubblan syns.
Dra kastrullen från värmen.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
Ta upp och rör ner dem i vaniljkrämen så att de smälter.
Ställ vaniljkrämen kallt, rör om ett par gånger tills krämen är helt kall.
Låt den stelna ca 2 timmar i kylen. Detta kan med fördel göras en dag i förväg.

Marsipan
En smidig marsipan gör du så här. Blanda mandelmassa väl med florsocker och vit sirap.
Droppa i hushållsfärg i en önskad kulör. Börja försiktigt med hushållsfärg och öka sedan tills marsipanen blivit lagom färgad.
Kavla sedan ut den tunt mellan två ark plastfolie. Förvara kallt.

Tårta
Ta fram marsipanen så att den blir rumstempererad.
Vispa grädden fast (men inte hård).
Rör ner 2/3 av grädden i vaniljkrämen.
Dela sockerkakan i tre bottnar.
Varva tårtbottnar och vaniljkräm, men på den andra tårtbotten breds först hallonsylten på.
Bred den sista grädden runt kakan och forma den gärna lite rund överst.
Lägg på marsipanlocket. Ställ svalt 1 timme.
Pudra med florsocker.
Garnera tårtan.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s