Pain au levain med rosmarin.

  • 5 g färsk jäst
  • 3.5 dl ljummet vatten
  • 7 dl vetemjöl special
  • 3 dl surdeg av vete (se recept)
  • 1 msk salt
  • 4 kvistar  rosmarin
  1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten.
  2. Tillsätt surdegen, allt mjöl och knåda på låg hastighet i maskin i cirka 6 minuter.
  3. Tillsätt salt, färsk rosmarin och arbeta degen i maskin i ytterligare cirka 6 minuter.
  4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i cirka 2 timmar.
  5. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Häll upp degen på en mjölad skärbräda i trä och vik försiktigt ihop den till en limpa.
  7. Undvik att arbeta degen, hantera den varsamt så att inte luftbubblorna trycks ut.
  8. Mjöla brödet och låt det jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 1 ½ timme.
  9. Stjälp upp brödet på en plåt och dela den försiktigt i tre avlånga bröd och flytta isär dem från varandra (men de ska gräddas på samma plåt).
  10. Släng in 1 dl vatten på ugnsbottnen. (Detta gör man för att brödet ska få en fin krackelerad skorpa).
  11. Sänk värmen till 200 grader och grädda i 40–50 minuter.
Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s