En deg – tre sorters kakor. Syltlängder, kalassnurror och honungs- och mandelformar.

Deg

  • 300 g smör
  • 6 dl vetemjöl
  • 0,75 dl socker
  • 1  ägg

Syltlängder

  •   sylt (egen)
  • 2 dl florsocker

Kalassnurror

  • 75 g mandelmassa
  • 0,75 msk kakao
  • 0,5  äggvita

Honungs- och mandelformar

  • 150 g sötmandel
  • 0,5 dl honung (flytande)
  • 150 g socker
  • 3 msk smör
  • 1,5 dl vispgrädde
  1. Blanda ihop degen. Dela den i tre delar.
  2. Syltlängder
    Rulla ut degen till två fingertjocka längder, lägg på smord plåt. Gör en fördjupning i mitten fyll med sylt. Pensla kanterna med ägg och grädda i 175 grader 10-12 min. Glasera längderna med florsocker utrört i kallt vatten, skär sneda bitar.
  3. Snurror
    Låt degen vila kallt, typ i 30-40 min. Kavla ut den till kaka ca 15X30 cm. Riv mandelmassa blanda med äggvita och kakao. Bred massan över degen. Rulla ihop som en rulltårta. Låt rullen stå kallt, skär sedan skivor och lägg upp på bakpappersklädd plåt. Grädda i 175 grader, 10 min.
  4. Honungs- och mandelformar
    Klä smorda veckade formar med degen, förgrädda i 10 min i 175 grader.
  5. Skålla skala och flaga mandeln. Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Hetta upp under omrörning, ska vara en tunn smet. Fyll formarna till hälften, och grädda klart i 200 grader i ca 10 min, tills fin färg. Måste svalna lite för att lossas ur formen.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s