Chokladkakornas chokladkaka av Lisa Lemke.

IMG_4752.JPG

En riktigt smarrig chokladkaka med grappamarinerade jordgubbar. Kakan blir godast om den bakas en dag i förväg, men jordgubbarna ska marineras precis före servering. Recept från boken Till sommaren – mat för många.

Det här är en riktig lyxkaka – mycket av det goda och perfekt för lite speciella tillfällen. Eller vad tusan, det är faktiskt den perfekta kakan för alla tillfällen när kroppen fullkomligt skriker efter choklaaaaad! /Lisa Lemke

40 + 30 min 10-12 bitar

CHOKLADKAKA
400 g mörk choklad av god kvalitet
175 g smör, rumstempererat
90 g rörsocker
5 st äggulor
80 g vetemjöl (1 dl)
0.5 tsk salt
0.5 dl mjölk (3 %)

GRAPPAMARINERADE JORDGUBBAR
250 g färska jordgubbar
0.5 dl vatten
0.5 dl strösocker
2 msk grappa

TILL SERVERING
glass eller vispad grädde

GÖR SÅ HÄR

1. Värm upp ugnen till 175 grader.
2. Klipp till bitar av bakplåtspapper och täck sidorna och bottnen på en springform, 23 cm i diameter. Det går enkelt om du först penslar formen med lite vatten eller olja.
3. Hacka och smält chokladen i ett vattenbad.
4. Vispa smör och socker krämigt med elvisp i en bunke.
5. Vispa ner en äggula i taget.
6. Sikta ner vetemjöl och tillsätt salt.
7. Häll i mjölk och smält choklad och vispa ihop till en slät smet.
8. Vispa äggvitorna till ett fast skum i en ren bunke.
9. Vänd ner skummet i smeten med hjälp av en slickepott. Vänd runt tills smeten har gått ihop helt.
10. Bred ut chokladsmeten jämnt i springformen och tryck till lite extra i mitten med en slickepott. Det gör att den färdigbakade kakan inte sjunker ihop lika lätt där.
11.Grädda kakan i mitten av ugnen i 30–35 minuter. Då ska kakan kännas något fast ute i kanterna, men lite lösare i mitten. Den kortare tiden ger en härligt kladdig kaka, den lite längre tiden ger en något fastare kaka.
12.Ta ut kakan och låt den svalna helt i formen.
13.Dela jordgubbarna i kvartar.
14. Koka upp vatten och socker och tillsätt grappan.
15. Ställ åt sidan för att svalna.
16. Låt jordgubbarna ligga i lagen i cirka 20 minuter. Fördela dem sedan över tårtan och servera tillsammans med glass eller grädde.

❤ Smaklig måltid ❤

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s