Gör din egen färskost.

IMG_5195.JPG

Att göra sin egen färskost är inte särskilt svårt faktiskt. Jag ska visa hur du gör.

Till 500 gram färskost behöver du:
1 liter filmjölk 3%
3 dl gräddfil

Kastrull
Termometer
Silduk/melittafilter
Durkslag

Dag 1:

IMG_5188.JPG

1. Häll i filmjölken och gräddfilen i en kastrull. Låt blandningen långsamt värmas upp till 45-50 grader och det blir små klumpar i blandningen. Det är filen/grädden som separerar sig från vasslen.
Så här ser det ut:

IMG_5189.JPG

2. Häll sedan blandningen i en silduk/melittafilter. Där ska blandningen nu får rinna av ordentligt över natten i kylskåpet.

IMG_5190.JPG

Dag 2
Nu tar du fram din ostmassa och det är dags att smaksätta den.
Du kan spara vasslen och baka bröd på vätskan.
Så här ser vassle ut:

IMG_5193.JPG

Och ostmassan ser ut så här:

IMG_5194-0.JPG

Tips på smaksättning:
– lök
– chili
– örter
– olika kryddblandningar
– salt

Du kan också använda färskosten som frosting på cupcakes eller kakor. Då använder du söta ingredienser eller bär/frukt.

Varför ska jag göra egen färskost när det finns i affären kanske du tänker?

Jo för att du vet vad du har haft i din färskost och för att det är så himla gott med hemgjord mat!

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s