Ge bort ätbara julklappar. Fransk nougat.

Foto: recept.nu

Fransk nougat

Pistagenötter, hasselnötter och mandel i seg och härlig fransk nougat. Receptet ger ca 36 bitar godis.

Till det här receptet behöver du:

Elektronisk stektermometer
Köksmaskin med flat visp/blandare
Diskhandskar
Silikonmatta för bakning
Kavel

Man har glykos i för att nougaten ska bli krämig i konsistensen. Honung har man i som smaksättning. Smörj kniven med en matolja (neutral smak) innan du skivar upp nougaten, så får du snygga snittytor samt att kniven inte fastnar i nougaten.

Se fler recept från Leilas söta jul

  • 2.75 dl strösocker
  • 1 dl flytande honung
  • 1 dl glykossirap
  • 1 dl vatten
  • 2 st små äggvitor
  • 0.5 dl strösocker
  • 100 g pistagenöt (gärna riktigt grön, typ iransk)
  • 130 g skållad sötmandel
  • 130 g skalade hasselnötter
  •   Florsocker, att pudra med
  1. Sätt på ugnen på 150 grader.
  2. Koka socker, honung, glykos och vatten i en kastrull tills sockerlagen når en temperatur på 148 grader. Använd en stektermometer.
  3. Vispa under tiden äggvitorna och den andra mängden socker till en luftig och krämig marängsmet. Vispa inte för hårt (använd den flata vispen/blandaren i din köksmaskin).
  4. Häll sedan sockerblandningen långsamt i en tunn stråle över marängsmeten och vispa i ca 10 minuter tills den känns vit och lite luftig.
  5. Värm under tiden pistagenötter, mandel och hela, skalade hasselnötter i ugnen i ca 5 minuter och ta ut innan de börjar få färg.
  6. Ta gärna på dig diskhandskar/engångshandskar i plast för att skydda dig från den varma massan.
  7. Tillsätt varma nötter och mandel i smeten och rör ner dem försiktigt på lägsta hastighet. Blanda bara så att nötterna fördelas jämt i smeten.
  8. Pudra florsocker på ett bakplåtspapper eller silikonmatta.
  9. Bred ut smeten, pudra igen ovanpå och lägg slutligen över ett bakplåtspapper/silikonmatta.
  10. Kavla eller tryck ut nougaten till cirka 1,5 cm tjocklek och låt svalna.
  11. Skär i bitar. Förvara gärna i glasburkar i rumstemperatur.
Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s